Antwoorde oor borskanker-warmgloede, biologiese middels, verspreide borskanker en meer


Dr Lizanne Langenhoven

Dr Lizanne Langenhoven, onkoloog verbonde aan die Panorama Sentrum vir Chirurgiese Onkologie, beantwoord luisteraarsvrae oor warmgloede, biologiese middels, borskanker wat versprei het, en nuwe middels.

Marí Hudson is die aanbieder van Gesondheid op RSG.

Die vrae wat in hierdie week beantwoord word en die programreeks van vyf afsluit, is:

1. Ek soek asseblief hulp. My dogter was in 2016 gediagnoseer met borskanker wat deur HRT pille veroorsaak is. Die kanker was verwyder en sy het die kankerpil vir 5 jaar geneem. Sy kry nou warmgloede elke half uur maar mag geen hormoonpille neem nie. Is daar dalk enige raad om die warm gloede te beheer.
A: Die middel oxybutinien (bekend as Ditropan) teen 2,5 mg twee maal per dag, help vir baie pasiënte. Dit is ‘n middel wat voorgeskryf word vir ‘n ooraktiewe blaas, maar studies het getoon dat dit baie borskankerpasiënte se warmgloede verlig. Dit het wel newe-effekte soos ‘n droë mond, droë mond en vel.
Antidepressante soos Venlafaxine help ook.
Oefening help ook.
En kort hare.
Kognitiewe gedragsterapie, en middels soos gabapentin en clonidine kan moontlik ook help.

2. Ek wil graag hoor wat is dokters se opinie oor biologiese medikasie (Kryxana) in behandeling van metastatiese borskanker?

3. Metastatiese borskanker: Kan julle dalk praat oor bg onderwerp? Dit word so misverstaan veral as dit na skelet versprei het.

4. Ek was in 2017 gediagnoseer met borskanker.  Ek het chemo, mastektomie en rekonstruksie gehad.  Daarna was ek op anti-hormoon behandeling (Kessar) geplaas wat ek vir die afgelope 5 jaar gebruik het.  Ek maak egter einde van hierdie maand klaar met die Kessar behandeling, aangesien dit net vir 5 jaar gebruik word.Ek wil net graag weet wat is die beste opsie vorentoe om na my gesondheid te kyk?  Hoe gereeld moet ek vir my bloedtoetse gaan (6 maandelikse of jaarliks) en jaarliks vir die X-strale, mammogram en sonar?  Ek voel bietjie broos om te weet ek gaan nie meer daardie beskerming van Kessar hê nie.

Luister na al 5 episodes in die reeks oor borskanker:

Hele programreeks oor borskanker